Ontstaan

Het prille begin
Achter het toemalig houten kerkje , lag het gemeentelijk speelpleintje van Nederboelare , met daaraan verbonden een voetbalterrein , waar de jongens van de "Reep " regelmatig een partijtje gingen shotten. Terrein gelegen in de F.Cauwelstraat ( veldmuis) , op het vroegere voetbalterrein is nu de huidige stedelijke sporthal ( de veldmuis) gebouwd. Hier is de bassis gelegd van de huidige vereniging :F.C.Nederboelare.
Tussen pot en pint in 't stamcafé bij den dré ( aan de Gaffelstraat )werden de eerste grondstenen gelegd voor de oprichting van een plaatselijke voetbalvereniging : Nederboelare, Van sponsering was in die tijd nog wenig of geen sprake, de spelers stonden zelf in voor de aankoop van hun spelersuitrusting. De ploeg en bestuursleden van het eerste uur

veld Nederboelare 1968

staand van links naar rechts : J.P. Nechelput ( coach ) - J.P. Panis ( kapitein & eerste voorzitter) - Lorrez A.( lokaalhouder) - De Temmerman U.- Marchand M. - Bourleau L.- DeVos A. - Andries C. - De Clercq U.
Zittend van links naar rechts : delplace G- Cardoen W.- Collier A. - De Roy G. - Mathieu Y ( secretaris) - Bourleau R. & V.D.Walle Y.
De eerste vriendschappelijke wedsrtijden dateren van de zomer van 't jaar 1968.

Tussen 1968 & 1973
Na enkele jaren werd het spelen van een wedstrijdje voetbal op het terrein aan de veldmuis niet meer mogelijk t.g.v de slechte staat van het terrein . Er werd ijverig gezocht , naar een geschikt stukje grond die kon worden gebruikt als voetbalterrein. Langsheen de veldekesdreef in de naburige gemeente Overboelare werd op een perceel weide ( eigendom van : A.Coesens ) een voetbalterrein aangelegd. Met man en macht werd er in de zomer van 1970 een stuk weide omgebouwd tot voetbalterrein.
Een afgedankte houten krantenkiosk deed dienst als kleedkamers , met in 't midden van de kleedruimte een oude houtkachel,die meer rook gaf dan warmte. Van douches was helemaal geen sprake , men moest zich behelpen met kommetjes water uit de naburige rivier nl. de Dender. Enig en uniek was alvast de kantien , een oud afgedankt vliegtuig was door de eigenaar omgebouwd tot prachtige luxueuze Bar. Dit pronkstuk doet tevens nog dienst als Bar op het huidige sportvliegveld aan de veldekesweg.in Overboelare.

Augustus 1970 inhuldiging terrein : match Nederboelare -V.K . Bergshotters

Seizoen 1971- 1972
t.g.v werken voor de aanleg van de aanlooppiste voor de sportvliegtuigen , moesten wij plaats maken en een paar meters verder,een nieuw terrein gaan aanleggen. Tussen 1968 &1973 beperkte de witgele formatie zich tot het spelen van wekelijkse vriendenwedstrijden.
De voornaamste bron van inkomen was de verkoop van enkele bakken bier na de wedstrijd en een sneltombola bij de thuiswedstrijden. Alsook de inrichtingen van het jaarlijks kermisbal in zaal de plaza zorgden ervoor dat de clubkas werd voorzien van de nodige fondsen.

Competitie
Overstap naar competitievoetbal :
1973 - 1981 : Onder inpuls van de G'Bergse sportraad werd een liefhebberscompetitie (LVK) opgericht. ( een competitie met uitsluitend ploegen uit Geraardsbergen en de naburige deelgemeenten een zevental seizoenen kende deze competitie een wisselend succes. F.C. Nederboelare was de laatste kampioen in 1980-1981.De LVK competitie werd opgedoekt , waardoor de stadsbeker ( wisselbeker) nog steeds pronkt in de trofeeenkast van de club.

stap naar het A.V.V.V.
( antwerpse vereniging voor vriendenclubs -afd. vl.brab-o.vl.) Seizoen 1981-1982 , naar het voorbeeld van de meeste G'bergse liefhebbersclubs werd er aangesloten bij het A.V.V.V. ( in derde afdeling ) Een competitie met vooral ploegen uit de regio Ninove - Galmaarden - Geraardsbergen
( ploegen zoals : Bosberg - Abdijshotters- Buizemont - koeterook Ninove - Lusthof Denderwindeke - Groene weg Ninove -Cambinus - Jacko boy's - Leberg ) waren de tegenstanders van het eerste seizoen in' t A..V.V.V. het eerste seizoen werd afgesloten met een derde plaats , een prestatie die werd overgedaan tijdens het seizoen 1982 -1983.
In 1983-1984 : werd het seizoen op de 8ste plaats afgesloten , de club was duidelijk aan verjonging toe , spelers zoals hellebosch G - De Clercq U & Bombeek R. hingen de schoenen defenitief aan de haak en traden toe tot het bestuur.
1984 - 1985 : met een verjongde ploeg ,aangevuld met enkele oudgedienden zoals ( P.de Mulder - Ragonnaud M ) was het meteen een schot in de roos. Kampioen en promotie naar tweede afdeling .

kampioen seizoen 84-85

Staande van links naar rechts ) : spelers : V.Holder R. - Gabriel E - De mulder P.- De Bodt P -Lion M - Pletinckx S
Zittend van links naar rechts : Wijtinck P -D'hamers G - Wijnant G - Fauconnier J - Wijtinck M -D'Hamers J- Cools E. - Denayer Y & de Moyer G
Bestuursleden : De Clercq U - Bombeek R - Hellebossch G en terreinafgev : Denayer R.
Sedert het seizoen 1985-1986 tot en met het seizoen 2000-2001 speelde de wit/gele formatie onafgebroken in de tweede afdeling van ' t A.V.V.V.- verbond
In 2000-2001 was de degradtie een feit , het seizoen werd afgesloten op de laatste plaats met amper 10 punten ( 4 zeges en 2 draw's ) op 26 wedstrijden. Sedert het seizoen 2000- 2001 : verblijft de ploeg nog steeds in de derde afdeling .